După publicarea unui prim comentariu, pe articole, al noului Cod civil, Editura Hamangiu inaugurează o nouă serie de comentarii, dedicate tuturor instituţiilor din Codul civil. Seria va fi structurată în mai multe volume – cel puţin 20, conform proiectului nostru iniţial – care vor varia ca întindere în funcţie de complexitatea materiei şi de relevanţa practică a problemelor analizate.
Sistematizarea pe instituţii oferă fiecărei cărţi avantajul unei relative „independenţe” faţă de celelalte volume din cadrul colecţiei şi lasă autorilor libertate pentru analiza mai amplă a subiectelor alese.
Linia comună a întregii serii de comentarii o reprezintă, însă, abordarea practică a subiectelor; toate aceste lucrări sunt gândite spre a servi ca instrumente de lucru pentru judecători, avocaţi, notari, consilieri juridici, registratori de carte funciară şi celelalte categorii de practicieni ai dreptului.
Actuala reglementare a prescripţiei, deşi păstrează o mare parte a normelor cuprinse în Decretul nr. 167/1958, revine la concepţia iniţială a Codului civil din 1864. Dispoziţiile legale în vigoare au menirea de a oferi elemente noi, cum ar fi: recunoaşterea legală a convenţiilor privitoare la prescripţie; consacrarea regulii generale privind începutul curgerii termenului de prescripţie raportat la momentul la care partea interesată a cunoscut sau trebuia obiectiv să cunoască naşterea dreptului la acţiune; introducerea unor noi cazuri de suspendare sau întrerupere a cursului prescripţiei; reglementarea cu caracter general a termenelor de decădere etc.
- Folosiți căsuța pentru a căuta termenii doriți