După un an şi jumătate de la intrarea în vigoare, noul Cod de procedură civilă suferă deja o primă modificare semnificativă. Legea nr. 138/2014 (M. Of. nr. 753 din 16 octombrie 2014) cuprinde nu mai puţin de 69 de puncte de modificare sau completare a NCPC, cele mai multe privind executarea silită. În plus, sunt modificate şi dispoziţiile corelative din Legea de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă, Legea executorilor judecătoreşti, Legea contenciosului administrativ, Ordonanţa de urgenţă privind taxele de timbru şi chiar din noul Cod civil şi Legea de punere în aplicare a acestuia.
Pentru a fi mai uşor de înţeles scopul şi consecinţele practice ale acestor schimbări, am inclus în prezenta ediţie un amplu comentariu al Legii nr. 138/2014, realizat de Profesorul Gabriel Boroi şi Delia-Narcisa Theohari, judecător la Tribunalul Bucureşti, care analizează, punct cu punct, toate modificările şi completările aduse NCPC prin acest act normativ cu număr parcă predestinat procedurii civile.
În ediţia de faţă, textul noului Cod de procedură civilă este reprodus în forma modificată prin Legea nr. 138/2014, iar versiunea anterioară a textelor modificate este redată în note de subsol, la nivelul fiecărui articol. Lucrarea include şi Legea de punere în aplicare, precum şi un extras din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, ambele cu modificările aduse prin Legea nr. 138/2014. Ca de obicei, o tablă de materii detaliată şi un index alfabetic al noului Cod au fost întocmite de Editura Hamangiu pentru a face mai uşoară căutarea instituţiilor/cuvintelor-cheie în cuprinsul acestuia.
Potrivit art. 24 NCPC, „Dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acesteia în vigoare”, ceea ce înseamnă că procesele în curs de judecată, precum şi executările silite începute sub legea veche rămân supuse acelei legi. De aceea, sub fiecare articol al noului Cod, veţi găsi indicate şi textele corespondente din reglementările anterioare (Codul de procedură civilă de la 1865, Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept internaţional privat, O.G. nr. 5/2001 privind somaţia de plată sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanţa de plată, toate acestea fiind abrogate la 15 februarie 2013).
- Folosiți căsuța pentru a căuta termenii doriți